فهرست مطالب

فناوری ساخت و تولید - پیاپی 2 (بهار 1389)

مجله فناوری ساخت و تولید
پیاپی 2 (بهار 1389)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/01/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدرضا سلیمانی یزدی صفحه 4
    بدون شک وقت آن رسیده است که باور کنیم انجمنهای علمی می توانند و باید نقش به سزایی در توسعه ملی کشور داشته باشند. در حال حاضر بیش از 200 انجمن علمی-صنفی و بالغ بر 2000 انجمن علمی دانشجویی و هسته های تخصصی در کشور فعالیت می نمایند. اهم فعالیتهای این تشکلها عبارتند از: برگزاری همایشهای علمی-تخصصی ملی و بین المللی، انتشار مجله های تخصصی، اجرای کارگاه ها و دوره های کوتاه مدت، تهیه و تدوین دستورالعملها و استانداردهای مورد نیاز صنعت، ارائه راهبردهای صنعتی خرد و کلان به مراکز سیاستگذاری، برگزاری آزمونهای تخصصی، ارزیابی عملکرد مراکز صنعتی، سیاستگذاری، مؤسسات عالی آموزشی و سازمان های دولتی و انجام پروژه های مطالعاتی-تحقیقاتی.
  • جواد اکبری صفحه 5
    با یاری حضرت حق و تلاش همکاران، دومین شماره از مجله فناوری ساخت و تولید اینک در پیش روست. همان طور که هنگام روشن کردن موتور یک خودرو، انرژی بیشتری صرف می شود و بازده پایین است، یا هنگام برخاستن هواپیما از روی باند توانی افزون نیاز است و خطراتی در کمین، در شروع فعالیتهای مهم زندگی نیز تا رسیدن به حالت پایدار، زمان لازم است و شکیبایی از آن لازم تر. آغاز به کار یک نشریه جوان مانند مجله «فناوری ساخت و تولید» نیز از این قاعده مستثنی نیست.
  • حسین مجدفر، جواد اکبری صفحه 6
    اگر این مجله دست کم با فارغ التحصیلان خودش که در صنعت حضور دارند، ارتباطش را زیاد کند در آن صورت به یک مجله دانشگاهی- صنعتی تبدیل می شود که نیازهای روز صنعت را با دانش دانشگاه همراه می کند. این مجله باید صنعتگران را ترغیب کند که برای حل مشکلات خود موضوعات تحقیقاتی را برای دانشگاه تعریف نمایند. این نشریه باید نهضتی را ایجاد کند که دانشگاه وارد فازهای جدیدی بشود که بتواند جوابگوی تحقیقات صنعتی باشد.
  • سیدمحسن صفوی، ایرج لیرابی، امیرحسین قیصری، احمد ملکی ریزی صفحه 10
    در این مقاله به تشریح تحلیل اجزای محدود قطعات صنعتی بر اساس داده های CAD به دست آمده از روش CT اسکن پرداخته می شود. در این روش به منظور به دست آوردن مدل مورد نظر ابتدا قطعه در معرض پرتوهای x دستگاه CT اسکن قرار گرفته و برشهای دو بعدی از مقاطع مختلف قطعه به دست می آید و میزان توانمندی و دقت تکنیک CT اسکن با استفاده از روند یاد شده مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تحلیل اجزای محدود، تکنیک CT اسکن، نرم افزار Mimics، نرم افزار Geomagic، نرم افزار Abaqus
  • مسعود گودرزی، عباس وفایی صفت صفحه 14
    هدف اصلی در این تحقیق، ارائه روشی برای یافتن شکل بلنک ورق مورد استفاده در فرایند کشش عمیق به صورتی است که محصول نهایی دارای لبه یکسان و فاقد عیوب متداول مانند گوشه ای شدن و یا چروکیدگی باشد. در این تحقیق با استفاده از اصلاح متوالی بلنک با کمک نرم افزار شبیه سازی کشش عمیق تلاش شده است تا روشی برای پیدا کردن شکل بلنک ارائه شود و در پایان، صحت روش با ارائه مثالی برای کشش عمیق قطعه استوانه ای بررسی شده است.
    کلیدواژگان: کشش عمیق، بهینه سازی، بلنک
  • محمد بابازاده آغ اسماعیلی، محمود شادآرا صفحه 20
    امروزه به دلیل قیمت بالای برنز، تولید یاتاقانهای آهنی گسترش یافته است. البته در بیشتر موارد پودرهای آهن و برنز را با نسبتهای معینی با یکدیگر مخلوط و برای ساخت یاتاقان استفاده می کنند. در این پژوهش، پودرهای آهن با لایه ای از مس به روش الکترولس پوشش داده شدند. حمام مورد استفاده، حمام اسیدی سولفات مس بود. سپس این پودرها در یک پرس با قالب شناور متراکم شده، در دمای960-940 درجه سانتیگراد در اتمسفر احیایی زینتر (تفجوشی) شدند.
    کلیدواژگان: متالورژی پودر، الکترولس، تخلخل باز، چگالی ظاهری
  • فرامرز فرشته صنیعی، سید حسن نوربخش صفحه 25
    عامل کنترل کننده خروج پلیسه از حفره قالب در آهنگری در قالب بسته، گلوگاه پلیسه است. در این تحقیق با تعیین جرم پلیسه برای دو قطعه متقارن محوری مقدار مناسب جرم پلیسه انتخاب گردید. ابعاد گلوگاه پلیسه تعیین شد و اثر تغییر ابعاد گلوگاه بر نیروی شکل دهی و جرم پلیسه بررسی گردید. با توجه به این که با کاهش عرض گلوگاه پلیسه، نیروی شکل دهی به میزان قابل توجهی کاهش و جرم پلیسه در انتهای فرایند افزایش یافت، سعی بر آن شد تا از محدودکننده شیاری خروج پلیسه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: گلوگاه پلیسه، آهنگری قالب بسته، پلیسه، نیروی آهنگری
  • محمود عباسی، محمد امین شفاعت، آرمان شمیلی، مصطفی کتابچی، محمدحسین حسن نیا صفحه 32
    با توجه به مزایای زیاد استفاده از ورقهای جوش دوخت شده در صنعت به خصوص در صنعت خودرو سازی از جمله کاهش وزن، کاهش مصرف سوخت، کاهش آلایندگی محیط و کاهش هزینه های تولید، استفاده از این ورقها کاربرد گسترده ای در شرکتهای خودرو سازی معتبر جهان یافته است. یکی از محدویتهای استفاده از این ورقها شکل پذیری محدود آنهاست. لذا اقدام در جهت رفع این محدودیت و یا کاهش آن و تعیین پارامترهای مؤثر در شکل پذیری این ورقها از اهمیت زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: ورق جوش دوخت شده، شکل پذیری، پارامترهای شکل دهی
  • محسن صمدانی، حسام صادقیان صفحه 36
    از این روش برای پولیش کاری و پلیسه زدایی سطوح پیچیده و سطوحی که دسترسی به آنها امکان پذیر نیست استفاده می شود. عمل براده برداری با ماده ای خمیری شکل (مدیا) که حاوی مواد ساینده است انجام می شود. دستگاه AFM باید مدیای حاوی ذرات ساینده را به طور مداوم از سطوح مورد نظر عبور دهد. در نوع معمول، این کار با دو جک هیدرولیکی که در مقابل هم قرار گرفته اند انجام می شود. در این نوشتار ابتدا قسمتهای مختلف دستگاه تشریح شده است و سپس مباحث طراحی آن در پی خواهد آمد.
    کلیدواژگان: ماشینکاری، جریان مواد ساینده، پولیش کاری، پلیسه زدایی، مدیا
  • بهنام معتکف ایمانی، حسین عبدالله زاده صفحه 41
    با توجه به مکانیزم برش فرز انگشتی مدل جدیدی برای پیش بینی نیروها در رزوه زنی با فرز پیشنهاد شده است. در این مدل لبه های برنده ابزار با دقت بالا مدل شده، ضخامت براده در هر لحظه محاسبه شده و در انتها مؤلفه های نیروی برشی بر روی ابزار به دست آمده اند. نتایج به دست آمده مؤید این مطلب است که مدل پیشنهادی با دقت بسیار بالایی نیروهای فرایند رزوه زنی با فرز را پیش-بینی می کند.
    کلیدواژگان: رزوه زنی با فرز، تبدیل برش قائم به مایل، مدل نیرویی
  • مسعود فرحناکیان، محمدرضا رازفر، محمد حدادزاده، محسن خواجه زاده صفحه 48
    طراحی فرایند ساخت، شامل تفسیر اطلاعات طراحی قطعه، انتخاب قطعه خام، فرایند تولید، ابزارهای برش، توالی عملیات و پارامترهای ماشینکاری و در پایان، تهیه برگه تولید است. اولین گام برای طراحی فرایند خودکار، تشخیص هندسه قطعه کار است. تشخیص مشخصه های قطعه کار، یک رابط بین سامانه CAPP و CAD است که به صورت خودکار، اطلاعات هندسی قطعه کار را از سامانه CAD به سامانه طراحی فرایند انتقال می دهد. سامانه توسعه داده شده در کار حاضر، توانایی شناخت هندسه های پیچیده و شیارها و... را برای قطعات تراشکاری دارد.
    کلیدواژگان: اجزای هندسی، اجزای غیر هندسی، طراحی فرایند ساخت به کمک رایانه، قطعات تراشکاری
  • احمدرضا فاضلی نهرخلجی صفحه 54
    یکی از مناسب ترین و اقتصادی ترین روش های ماشینکاری پره های توربین گازی با توجه به جنس این قطعات (سوپر آلیاژ) روش سنگزنی خزشی است. از مزایای مهم این روش، توانایی ماشینکاری مواد سخت با حجم براده برداری بالا، دقت ابعادی مناسب و صافی سطح مطلوب است. در این مقاله اثر پارامترهای ورودی فرایند سنگزنی خزشی شامل سرعت چرخشی سنگ، سرعت پیشروی سنگ و عمق براده-برداری و سرعت پیشروی پاک کننده دستگاه و بررسی اثر تعاملات آنها بر روی میزان ضربدری ریشه پره متحرک توربین گازی با استفاده از روش طراحی آزمایشها، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سنگزنی خزشی، میزان ضربدری، روش طراحی آزمایشها، تحلیل واریانس